петък, 5 февруари 2016 г.

Чрез Бокова България има историческа възможност да оглави ООН

Кой по-добре от жената може да брани фундаменталното право на живот чрез опазване на мира по света


Националната женска организация на ВМРО подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Едно е да искаш, друго е да можеш. Така бихме обобщили ситуацията с избора на българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Логичният ход е да издигнем личност, която обединява не просто България, а която получава международна подкрепа. На този критерий отговаря Ирина Бокова, която вече е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО. Доказал се дипломат, зад когото не за първи път ще застане не една държава. Разбира се, че България трябва също да я подкрепи безусловно и да не бави номинацията си, призоват от организацията.

Време е жена да поеме ООН. Защото светът трябва да се отърси от предразсъдъците към жените, че са нежни и слаби, че нямат потенциал да бъдат управленци. Нужно е равноправие между мъже и жени на практика, в ежедневието, а не само из страниците на някоя конвенция. Досега жена-лидер бе изключение и това трябва да се промени. Когато една личност притежава качества и умения, то тя заслужава подкрепа. Още повече - кой по-добре от жената може да брани фундаменталното право на живот чрез опазване на мира по света, каквато е мисията на ООН, посочват от НЖО на ВМРО.

В контекста на случващото се в Близкия Изток и Африка – експлоатирането на жени и деца и посегателството над живота им е предизвикателство за целия свят, с което ООН трябва да се ангажира. Ето – отношението към жените на идващите от там имигранти втрещи Европа. Вярваме, че ако ООН бъде ръководена от жена, то ще започне по-активна международна политика по опазване на правата и достойнството на жените, независимо дали живеят в някой западен мегаполис, или в сирийско селце, коментира председателят на НЖО на ВМРО и депутат д-р Султанка Петрова.

Анализатори и дипломати от различни краища на света ни припомнят, че от България се иска едно просто нещо – да номинира Ирина Бокова, защото тя и сама си е извоювала подкрепатта през годините. Вярваме, че Бокова има качествата да защити кандидатурата си при изслушването пред ООН. Като огромен шанс можем да определим и факта, че има нагласа следващият секретар да е жена, при това от Източна Европа. Тоест България разполага с целия арсенал, за да извоюва този пост, допълват дамите от ВМРО.

Според тях усещането за колебания у българската страна - дали именно Бокова е правилният кандидат, вреди сериозно на международния ни образ. Несигурността и забавянето се разчитат като знак, че не сме уверени в качествата на досегашния ни представител в ООН, аргументират се от НЖО на ВМРО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар